top of page

ALBİNO ATI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

ATLAR NASIL ALBİNO OLUR?

Bu bir efsane mi? Albino at birçok soruyu gündeme getiriyor . Bu yazımızda sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız. Albinizme resesif bir gen neden olur , yani bir hayvanın albino rengini ifade etmesi için her bir ebeveynden biri aktarılan genin iki kopyasına sahip olması gerekir. Bu durumda, aslında renk veya pigment eksikliğidir. Genin yalnızca bir kopyası varsa, kürk rengi üzerinde hiçbir etkisi yoktur ve bu nedenle birlikte yetiştirilen iki albino her zaman bir albino at üretecektir .


ALBİNO ATI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY
ALBİNO ATI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

Atlarda beyaz önlük resesif bir genden kaynaklanmaz ve beyaz atlar bir albino gibi üremez, bu nedenle gerçek albino at yoktur . Bu nedenle atlarda, atlarda beyaz önlük oluşturan resesif albinolar veya baskın beyaz genler yoktur.

BEYAZ ATLAR

Beyaz atlar birkaç farklı genetik modelden gelir: krem, gri, sabino ve turta balzane genlerinin yanı sıra ara sıra aşırı overo, tobiano veya tovero desenleri. Bu genlerin tümü, yalnızca atın mevcut kürkünün rengini değiştirmek için hareket eder ve esasen, aksi takdirde koyu olan kürklerin pigmentini bloke eder; aslında defne, siyah veya bordo ile aynı anlamda bir renk değildirler.

GRİ GEN


Gri gen , bir atın kürkünü değiştirir ve kürkün orijinal rengi ne olursa olsun, gri gen onu yaşla birlikte depigmente eder. Tüm gri atlar koyu renkli doğarlar ve yaşlandıkça tüyleri genellikle lekelenme aşamasından geçerek değişir. Bazı gri atlar yelelerinin, kuyruklarının, dizlerinin ve dizlerinin rengini korur ve asla tamamen beyaza dönmezken, diğerleri kürklerinde gri pire olarak bilinen küçük renk lekeleri geliştirir. Ne kadar gri olurlarsa olsunlar, gri atlar genetik olarak gridir ve asla beyaza dönmezler.

CREMELLO ATI

Cremello, genellikle beyaz veya albino at ile karıştırılan bir başka renktir . Cremello, iki krema geninin sonucudur ve bir kez daha her iki ebeveyn de kestane bazında hareket eden krema genlerinden birini aktarır. Kestane kabuğu, Cremello'da iki krem ​​geni tarafından seyreltilir. Cremello, genellikle beyazla karıştırılan çok soluk, altın rengi bir gölgedir. Cremellos'un soluk altın pigmenti ve mavi gözleri genellikle albino atlarla karıştırılmasına yol açar , ancak gerçek albinizm kırmızı gözler, pembe cilt ve tamamen koyu pigment eksikliği ile karakterize edilir.

PİNTO ATI


Birkaç beyaz veya neredeyse beyaz at, pinto desenlerinin sonucudur. Pinto, gri ve kremello gibi, gerçekten bir renk değil, daha çok bir renk düzenleyicidir. Pinto deseni, aksi halde düz renkli atlarda belirli alanlardaki pigmenti kaldırarak çalışır. Bu, resimlerde ve büyük miktarda beyaza sahip diğer atlarda gördüğümüz sıçrama desenlerini yaratır. Tüm pinto desenleri baskındır ve en yaygın olanı sabino'dur. Sabino, alçak ve alev kadar az beyazla veya orta derecede göbek lekeleri ve beyaz noktalarla ifade edilebilen bir beyaz modelidir. Bununla birlikte, aşırı sabinolar desenle neredeyse tamamen kaplanabilir ve bu nedenle bazen beyaz görünebilir, ancak bunlar mutlaka beyaz değildir.albino atlar .

TURTA BALZAN YOK

Tamamen bembeyaz atlara neden olabilen bir diğer pinto modeli ise balzan turtasıdır. Sabino'ya benzer çünkü desen, bacaklardan başlayarak ata ve ardından göbeğe kadar uzanır. Beyazın sıçraması genellikle aşırı yüz işaretlerine ve hatta bazen tamamen beyaz bir kafaya sahiptir, ancak albino at ile karıştırılmamalıdır . En aşırı haliyle, turta balzan üst çizgi boyunca çok az renk bırakır veya hiç renk bırakmaz ve birçok turta balzan sağırdır.


Canpervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



Comments


bottom of page