top of page

AT NALI NE İÇİN KULLANILIR?

Nallar çok yaygındır: neye benzediklerini bilmeyen biriyle tanışmak nadirdir. Ama neden varlar? Ve neden neredeyse tüm atlar (vahşi atlar hariç) onları giyiyor?


AT NALI NE İÇİN KULLANILIR?
AT NALI NE İÇİN KULLANILIR?

Nal , çalışan atların toynaklarının dayanıklılığına yardımcı olmak için kullanılır . Tırnak, tırnağınızla aynı maddeden yapılır, keratin adı verilir. Bununla birlikte, kancanın çatal adı verilen (yukarıdaki fotoğrafta daire içine alınmış) yaralanabilecek yumuşak, hassas bir iç kısmı vardır. Atlar yürürken toynak doğal olarak aşınır , bu nedenle toynağa bir ayakkabı eklemek bu aşınmayı azaltmaya ve toynağı sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

AT NALI İÇİN HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

At nalı, birkaç istisna dışında çoğu durumda çelikten yapılır. Yarış atları genellikle alüminyum at nalı giyerler çünkü bunlar daha hafiftir ve bu nedenle hız birinci öncelik olduğunda daha iyi performans gösterirler. Atların toynak veya ayak yaralanması durumunda giyebilecekleri "çizmeler" de vardır. Bu "botlar" kauçuktan yapılmıştır ve çok daha yumuşak bir yürüme yüzeyi ve daha fazla destek sağlayan kauçuk bir at nalı özelliğine sahiptir.


BİR AT NASIL NALLANIR?

Atlara nal takanlara nalbant denir . At nalını toynağa tutturmak için çivi kullanırlar. Daha önce de söylediğimiz gibi atın toynakları sizin tırnaklarınızla aynı maddeden yapılmıştır ve tıpkı sizin tırnaklarınızı kestiğinizde olduğu gibi, at nalı toynağına taktığınızda da atlar hiçbir şey hissetmezler. Çiviler toynağın dış kenarından geçtikten sonra, nalbant onları bir tür kanca oluşturacak şekilde büker. Daha sonra, iyi bir uyum sağlamak için kalan uçları ve tırnağın bir kısmını törpüleyeceklerdir. Tıkanıklık büyüdükçe sonunda ayakkabıyı kaplar ve bu da ayakkabının ne zaman tekrar giyilmesi gerektiğinin bilinmesine yardımcı olur.

AYAKKABISIZ ATLAR

Bazen ayakkabısı olmayan bir atla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca vahşi atlar ayakkabı giymezler. Çalışma dünyasında ayakkabı giymeyen atların genellikle ayakları ile ilgili bir sorunu vardır. Bazen toynakları çok kırılgandır veya toynaklarından bir parça kırılmış olabilir, bu nedenle demir düzgün bir şekilde sabitlenememiştir. Bu atlar hala patika gezintilerine çıkabilir veya çiftlikte çalışabilirler, ancak işlerinde daha sınırlı olacaklardır.


Vahşi atların ayakkabısız yaşayabilmesinin iki nedeni vardır: Birincisi, sahibi olan bir at kadar sıkı veya sık "çalışmazlar". Bu nedenle toynaklarını, toynaklarının büyümesinden daha yavaş aşındırırlar. İkincisi, refahlarıyla ilgilenecek kimseleri yok, bu yüzden yaralı bir kurbağaları veya sahibinin atının nallandığı başka bir durumu varsa, bununla başa çıkmak zorundalar.

AT NALI İYİ ŞANS GETİRİR

Çoğu kişi için at nalı şansla eş anlamlıdır. Gerçekten de çok iyi bilinen bir uğur tılsımıdır. Bazı insanlar onları korumak için evlerine koyarlar. Diğerleri onları takı olarak takar.


Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



コメント


bottom of page