top of page

ATTA NAVİKULAR SENDROM NASIL TESPİT EDİLİR?

Naviküler sendrom, atların ön ayaklarını etkileyen kronik topallık ile karakterize bir patolojidir. Biniciler ve at sahipleri tarafından çok korkulan bu hastalık, genellikle podotroklear aparatın bir lezyonu ile bağlantılıdır ve çeşitli semptomlar gösterir. İşte atlarda navikula sendromu teşhisi hakkında bilmeniz gerekenler .


HOW TO DETECT NAVICULAR SYNDROME IN A HORSE?
HOW TO DETECT NAVICULAR SYNDROME IN A HORSE?

NAVİKÜLER SENDROM: NİTELİKLİ BİR VETERİNER NE ZAMAN ÇAĞRILMALIDIR?


Podotroklear sendrom olarak da adlandırılan , naviküler kemik ve onu çevreleyen yapıların (tendon, bağlar vb.) bozulmasına karşılık gelen bir patolojidir . Bu sendrom, özellikle her cins ve yaştaki atları etkileyebilir. Yaygın semptomlar, atlarda aralıklı veya kronik topallık ve duruş ile ilgilidir.


Kronik fazda, söz konusu at, dinlenirken kendini rahatlatmak için etkilenen uzuvların pozisyonunu değiştirmek için çaba sarf eder. Atınız bu farklı semptomları gösteriyorsa, bir profesyonelin müdahalesini aramak akıllıca olacaktır.


Atlarda naviküler sendromu teşhis etmek için, at veteriner hekimi hastalığın ciddiyetine bağlı olarak klinik testler yapar. Atta bu patolojinin klinik muayenesi iki aşamadan oluşur: statik muayene (dinlenme halinde) ve dinamik muayene (hareket halinde). İki klinik muayene yapıldıktan sonra, veteriner, lezyonun yerini x-ışınları ve etkilenen uzuvların bir ultrasonu aracılığıyla doğrulayabilir.


Alanın tam olarak incelenmesi için uygulayıcı ayrıca bir MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) yapabilir. Optimum takibi garanti etmek için çoğu konsültasyon at veterinerinin tesislerinde gerçekleştirilir . Bu müdahaleler genellikle profesyoneller tarafından yürürlükteki standartlara sıkı sıkıya uyularak ve biniciler veya at sahipleri ile ortak mutabakat içinde gerçekleştirilir.



ATI NAVİKULAR SENDROMUNUN TEDAVİSİ NEDİR?


Podotroklear sendromun tedavisi esasen atta tespit edilen klinik belirtilere bağlıdır. Naviküler kemik etkilendiğinde, tedavi ağrıyı hafifletmeyi ve bu durumda tedavi edilemez olan sendromun dejenerasyonunu önlemeyi amaçlayacaktır. Sendromun ciddiyetine göre veteriner hekiminiz ilaç tedavisi önerebilir. Bu tür bir tedavi, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, bisfosfonatlar, kortikosteroidler vb. Kullanımı ile karakterize edilir.


Bununla birlikte, veteriner eklem içi yutmaları veya rejeneratif tedavileri tercih edebilir. Atın podotroklear aparata uyguladığı gerilimleri azaltmak için ortopedik ayakkabıların takılması bu sendromun tedavisinde önemli bir adımdır. Bu aksesuarlar temel olarak topukları destekleme ve etkilenen uzuvların hareketini kolaylaştırma rolüne sahiptir.


Ayrıca anti-enflamatuar bazlı tedavi sırasında bir dinlenme süresi gereklidir. Atı nallanır giyilmez çalıştırabilirsiniz. Bu bağlamda, çalışma kontrol edilmelidir: uzun bir ısınma süresi ve yumuşak veya homojen bir zemin.


Tedavi başarısız olursa, veteriner dijital nörotomiyi düşünebilir. Bu cerrahi uygulama, dezavantajları nedeniyle son çaredir: ayaklarda his kaybı, tendon kopması, damar bozuklukları... Ancak bu tedavi, etkilenen uzvun düzenli olarak izlenmesini gerektirir.


ATLARDA NAVİKULAR SENDROMU ÖNLEMEK İÇİN BAZI PRATİK TAVSİYELER


Çok sert ve çok derin zeminde çok çalışan atlar, naviküler sendroma çok daha duyarlıdır. Bu tür arazilerde at çalıştırmaktan kaçınılmasının tavsiye edilmesinin nedeni budur. Atınızı düzenli olarak ama orta derecede egzersiz yapın. Ayrıca atınızın egzersizini fiziksel durumuna ve yaşına göre uyarlamanız gerekir.


Bu yönlere ek olarak, atınıza dengeli bir fosfor ve kalsiyum diyeti sağlamak da önemlidir. Böyle bir diyetle naviküler sendroma daha az eğilimli olacaktır. Podotroklear aparatını daha iyi korumak için atınızın ayaklarını düzenli olarak kesmekten çekinmeyin.


Campervan Türkiye'yi ziyaret ettiniz mi?



Comentarios


bottom of page