top of page

DÜNYANIN EN HIZLI ATI: 6 IRK

DÜNYANIN EN HIZLI ATLARI: EN YÜKSEK HIZLAR VE ORTAK ÖZELLİKLER

Yarış sırasında koşan atları izlediğimde hızları beni şaşırtıyor. Atlar ulaşılamaz hızlarda seyahat ediyor gibi görünüyor. Ne kadar hızlı koştuklarını hiç merak ettiniz mi? Yaptım, bu yüzden konu hakkında biraz araştırma yapmaya ve bir atın ne kadar hızlı koşabileceği hakkında öğrendiklerimi size bildirmeye karar verdim . 86 km/s dünyanın en hızlı atlarının en yüksek hızıdır . Yarış Atları _


DÜNYANIN EN HIZLI ATI: 6 IRK
DÜNYANIN EN HIZLI ATI: 6 IRK

400 metrede 86 km/s hızla koşacak şekilde zamanlandı, bu herhangi bir atın kaydedilen en yüksek hızıdır. Guinness Dünya Rekoru, bir safkan olan Winning Brew'ı saatte 71 km hızla dünyanın en hızlı atı olarak kabul ediyor . Atlar, koşma ve iletişim kurma yetenekleri sayesinde bu gezegende hayatta kaldılar. Atların 86 km/h hıza ulaşabilen hayvanlara dönüşmesi, bu iş için tasarlanmış bir vücut gerektirir.

HIZLI BİR ATIN ANATOMİSİ

Tüm atlar vücutlarını hareket ettirmek için aynı şekilde inşa edilmiştir. Bununla birlikte, at ırklarının doğrulanması değişiklik gösterir ve bu da farklı yeteneklere yol açar. Bazıları arabayı daha iyi çekerken, diğerleri daha uzun veya daha hızlı koşabilir. Bir hayvanı, atların en hızlısı olacak şekilde ayıran nedir?

Atlarda hareket anatomisi iskelet ve kaslar olmak üzere iki kısma ayrılabilir. İskelet destekleyici yapıdır ve kaslar üst üste gelir ve yapının hareketini kontrol eder. Koşarken bir atı ileri itmek için kas grupları birlikte çalışır. Kas grupları orantılıysa görevlerini iyi yaparlar ve at hızlı koşar. Amaç, atın yapısını esnetmek ve ardından geri çekmektir. Uzatma ne kadar uzun olursa, aksaklıklar o kadar hızlı hıza dönüşür.


Vücut ve kasın mükemmel kombinasyonu nedir ? Ortalama. Bir atın konformasyonunun her yönüyle ortalama olması, onu ideal yarış örneği yapar. Daha büyük atlar daha hızlı değildir. Daha kalın veya daha zayıf atlar daha hızlı koşmaz. Orta orantılı kaslara sahip orta boy , en hızlı atları sağlar . tutulma _ 18. yüzyıldan kalma bir safkan , tarihin en büyük yarış atı olarak kabul edilir . 18 yarışının hepsini kazandı ve genellikle 2000 ila 4000 metre arasında kazandı. Araştırmacılar Eclipse'in iskeletini incelediler ve koşarken hareketlerini yeniden oluşturmak için bir bilgisayar modeli oluşturdular. Araştırmacılar, bu atı neyin harika yaptığını bulmaya kararlıydı. Vardıkları sonuç, onun orta boylu olduğuydu . Vakaların %80'inde atın bacakları yerden kalkmıştır. Büyük bir atın dengeye ihtiyacı vardır ve Eclipse tam da buydu, dengeli orta boy bir at. Denge, tüm zamanların en hızlı atlarının anahtarıdır.

ATLARIN HIZINI BELİRLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Hızı belirleyen faktörler çoğu insanın genellikle düşündüğü şeyler değildir; örneğin, boyut bir faktör değildir. Çok sayıda yarış vakası bunu kanıtlıyor. Ancak en bariz olanı , sadece 15 el veya 152,4 cm'lik uzun Seabiscuit'in 1930'ların sonlarında ve 1940'ların başlarında yarış pistine hakim olmasıydı.Ve daha yakın zamanlarda, Kanada şampiyonu Northern Dancer da küçük bir attı . Ortalama çeyrek at, bir Safkan İngiliz'den daha kısadır, ancak yine de daha hızlıdır. Bir atın hızını belirleyen adımın uzunluğudur . ve karşılık gelen oran. En hızlı at olmak için bacaklarını hızlı hareket ettirmesi gerekir ki bu uzun bacaklı atlar için zordur.

ADIM

Bir atın tek sıçrayışta kat ettiği mesafe. Başka bir deyişle, bir atın ön ayağının yere çarptığı yer ile aynı ayağın bir sonraki vuruşu arasındaki mesafe atın adımıdır. Bir yarış atının ortalama adım uzunluğu 6 metredir . Ancak şampiyon Man O' War'ın adım uzunluğu 8,5 metreydi.

ADIM HIZI

Adım hızı veya dönüş oranı, bir yarış atının belirli bir süre içinde tamamladığı adım sayısıdır. Çoğu yarış atının adım hızı dakikada 130 ila 140 adım arasındadır. Daha hızlı atlar adımlarını kısaltmadan hızlandırabilir. Bazı şampiyon atların adım hızı dakikada 160 adımdan fazladır. Çeyrek Atlar doğal olarak Safkan İngilizlerden daha hızlı adım hızına sahiptir. Ancak Safkan İngilizler, bir yarış sırasında adımlarını daha uzun bir mesafe ve daha uzun süre korumalıdır. Başarılı olmak için gereken hızda bir yarışta gerekli aralıklarda koşabilmeleri için anatomik sistemlerinin senkronize olması gerekir. Solunum sistemi optimal düzeyde çalışmalıdır . Atların oksijene ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz . Bununla birlikte, sert koşan, yüksek tempolu uzun adımlar atan bir at, daha fazla oksijene ihtiyaç duyar . Bir at, yarış sırasında vücudunu esnetirken havayı emerek bu ihtiyacını karşılayabilir . Vücutları uzamış halde burunlarından büyük miktarda hava alırlar ve vücutlarını daraltarak nefes verirler. Serbestçe ve kolayca nefes alabilen atlar muhtemelen en iyi binicilerdir . Açık hava yolları , bazı yarış atı dillerini görmenizin sebebidir . Ekli dil , koşarken hava yollarını temiz tutmaya yarar. Bir atın dolaşım sistemi kanın gerekli hareketini sağlar . Yarış atının kalbi yüksek seviyede çalışıyor. Bir yarış atının kalbi 283 litredir . her dakika kan Dolaşım , kandaki oksijen bakımından zengin hücrelerin miktarını arttırır, böylece ata oksijen sağlar . Ortalama olarak, bir atın kalbi 4,3 kilogramdır .

YÜRÜYÜŞ AÇISI

Bir atın hızına atıfta bulunmak için kullanılan bir başka ilgili terim, adım açısıdır. Adım açısı, bir atın ön ayağı ile arka ayağı arasındaki mesafedir ve genellikle arka ayağın itme noktasında ölçülür. Adım açısı, bir atın koşu sırasında düzleşeceği mesafeyi hesaplamak için kullanılır. Daha yüksek bir adım açısı, daha uzun adımlarla sonuçlanır. Secretariat , herhangi bir yarış atının en yüksek adım açısına sahiptir; adım açısı 110 dereceydi. Birçok at yarışı ve hız analizi öğrencisi, adım açısının bir yarış atının başarısını belirlemede kritik bir faktör olduğuna inanır. Bir atın uzun adımları, yüksek yürüme hızı ve yüksek adım açısı için senkronize anatomik sistemlere ihtiyaç vardır. Hava akışı, güçlü bir çekirdek, mükemmel kas tonusu ve sağlam bir çerçeve hızın anahtarıdır. Daha hızlı atlar daha yüksek adım açılarına sahiptir.


DÜNYANIN EN HIZLI QUARTERHORSE'U 86 KM/S HIZLA KOŞTU.

Çeyrek atlar, herhangi bir at türünün en hızlı oranları olan 86km/s'de koşarken zamanlanmıştır. Çeyrek at yarışı Amerika'da 200 yıldan uzun bir süre önce başladı. Cins, koştukları normal mesafe olan çeyrek mil (yaklaşık 400 m) adını almıştır. Çeyrek at sahipleri her zaman hız aramışlardır. Çeyrek at yarışının kurulması, American Quarter Horse Association'ın (AQHA) kurulmasıyla başladı. Çeyrek atlar tarafından tanınan 200 ila 800 metre arasında 11 mesafe vardır. All-American Futurity, 3 milyon dolarla çeyrek at yarışlarında en büyük çantaya sahip.


EN HIZLI SAFKAN İNGİLİZ 71KM/S KOŞTU.

Guinness Rekorlar Kitabı, bir safkanın maksimum hızının 71 km/s olduğunu belirtir. Rekoru elinde tutan at "Winning Brew". 2008'de Penn Ulusal Yarış Pisti'nde rekoru kırdığında sadece iki yaşındaydı. Karşılaştırma için, ortalama Kentucky Derby galibi tipik olarak yaklaşık 60 mil hızla koşar. Secretariat 61 km/h koşarak yarışı kazandı. Safkan İngilizler uzun mesafeler koşarlar ve parkurda sabit bir hız sağlamaları gerekir. Safkan İngilizlerin uzun bacakları ve zayıf, kaslı vücutları vardır. Ayrıca çeyrek atlardan daha büyük ve daha hafiftirler. Safkan İngilizler, mesafe yarışları için yapılmıştır.

EN HIZLI ARAP ATLARI 64 KM/S HIZLA KOŞAR.

Araplar hızlarıyla değil dayanıklılıklarıyla tanınırlar. Bununla birlikte, bu cins atların 40 mil / sa (64 km / s) hıza ulaştığına dair birkaç rapor var. 64 km/s hızla koşan bir Arap Atı nadirdir. Arap atları Quarterhorses ve Thoroughbreds'den daha yavaştır, ancak dayanıklıdırlar ve bir dayanıklılık yarışında başarılı olurlar.


BİR AMERİKAN BOYA ATI 350 METREYİ 17.26 SANİYEDE KOŞTU.

Boya Atları . Hızlı atlardır ve iyi yarışçıların soyağacında pek çok çeyrek at vardır. Paint atının cinsi, Quarter atınınkine çok benzer. Paint at ırkı, 1500'lerde İspanyol fatihler tarafından Amerika'ya getirilen atlardan geliştirildi.Amerikan Boya Atı Derneği, 1962'de kuruldu.



EN HIZLI STANDARDBRED, 1600 M'Yİ 1 DAKİKA 46 SANİYEDE KAT ETTİ.

Standart ırklar hızlı atlardır, ancak farklı bir şekilde. Hızlı paçalardır. Safkan bir atınkine benzer bir vücutları vardır. Ancak, paça hızları için yetiştirildiler. Standardbreds, iki tekerlekli bir arabayı çekerek koşar. İyi bir mizaçları vardır ve insanları seven hayvanlardır. Standardbred atların hızı, omuzlarının ve arka kısımlarının kaslarına bağlıdır.


APPALOOSA'NIN 350 METRE REKORU 17:40.

Appaloosa at yarışı, Batı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki pistlerde gerçekleşir. Birçok Appaloosa ırkının soyağacı olarak Çeyrek Atı vardır. Appaloosas, Kuzeybatı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kızılderili kabileleri tarafından kullanıldı. Appaloosas, benzersiz benekli bir kürkü olan kompakt atlardır. Appaloosa'ların soyağacında genellikle çeyrek at kanı bulunur. Onlara atletik yetenekler veren orantılı bir vücutları var.


SONUÇLANDIRMAK İÇİN:

Guinness Rekorlar Kitabı, " Winning Brew " adlı safkanı dünyanın en hızlı atı olarak kaydetti . 71km/s'de doğrulandı .

Diğer at ırklarının çok hızlı olduğu bilinmektedir. Bu ırklar arasında;

  1. The Quarter Horse , sürat koşusunda 86km/s rekoru ile . Genellikle kısa mesafelerde çok hızlı koşan bir cinstir.

  2. En hızlısı için 71 km/s hızla koşan Safkan İngiliz . Bu cins, Quarter Horses'tan daha uzun mesafeler koşar.

  3. Arap Atı . Bu atlar 64km/s hıza ulaşabilirler . Ancak hızlarından çok dayanıklılıklarıyla tanınırlar.

  4. American Paint Horse , Quarter Horse'a benzer ve aynı zamanda çok hızlıdır.

  5. Standardbred ayrıca hızıyla da bilinir , ancak genellikle daha çok arabalı yarışlar için kullanılır.

  6. Son olarak Kızılderililer tarafından çok kullanılan Appaloosa da çok hızlı at ırklarından biridir.

Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



Commenti


bottom of page