top of page

EN ESKİ AT CİNSİ NEDİR?

Kelimenin tam anlamıyla yüzlerce at ve midilli türü vardır. Bazıları yüz yaşından daha azken, diğerleri düşündüğünüzden çok daha uzun süredir var. Norveç Fiyordu gibi bazı türlerin kökleri tarih öncesi çağlara dayanmaktadır. Hatta 30.000 yıl önce yeryüzünde dolaşan canavarlara kadar gidiyor.

TARİHİN EN ESKİ AT IRKI

Przewalski'nin atı en eski at cinsidir. 5500 yıl önce evcilleştirilmiş vahşi bir attır. Bu türün nesli neredeyse tükendi, ancak kurtarılabildi.



EN ESKİ AT CİNSİ NEDİR?
EN ESKİ AT CİNSİ NEDİR?

DİĞER 3 ÇOK ESKİ IRK:

1. HAZAR ATI

En eski at türlerinden biri Hazar atıdır , anavatanı İran'dır. Karakter: Hazar, son derece zeki ve cesur bir ırktır. Sadakatiyle ünlüdür, aygırlarda bile sakin doğası onu çocuklar için ideal kılar.Arap atını herkes bilir, ancak onun doğrudan atası olan Hazar'ı çok az kişi bilir. Ancak kökeni M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan bu küçük ırk, dünyanın evcilleştirilmiş en eski ırkı ve Arapların kurucu ırkı olarak kabul ediliyor. Günümüzdeki çoğu sıcakkanlı ırkın gelişiminde önemli bir rol oynadığı söylenmektedir. Başlangıçta, cins binlerce yıldır Hazar Denizi'nin dar kıyılarında yetiştirildi. Ancak, 2008'den bu yana, cins bir kez daha nesli tükenmekte olan türler listesinde yer almaktadır. Türün geleceği hiçbir şekilde garanti edilmese de, geçmişi çeşitli kraliyet hanedanlarına bağlanmıştır. Pers Kralı hanedanından Kraliçe II. Elizabeth'e kadar.

2. İZLANDA ATI

12.000 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan İzlanda atı, kuşkusuz halen var olan en eski türdür. Hatta Viking mitolojisinde, Hrímfaxi ve Skinfaxi adlı iki İzlandalı at tarafından gece gündüz çekildiği belirtilir. İzlanda atı, en eski cins olmasının yanı sıra, bin yıldan fazla bir süredir herhangi bir dış etkiden etkilenmeyen en eski safkan atlardan biridir. Bir atın İzlanda'dan ayrıldıktan sonra ülkeye geri dönmesine asla izin verilmemesi, türün saf kalmasına yardımcı olur.

Yürüyüşleriyle tanınan İzlanda atının, biniciye çok düzgün ve rahat bir sürüş sağlayan iki benzersiz yürüyüşü vardır: tölt ve hız. İzlanda atı, boyutuna göre çok güçlü bir attır ve diğer birçok cinsten çok daha ağır binicileri taşıyabilir. Birçok yerel ırk gibi, İzlanda atı da kış boyunca ekstra bir kürk tabakası geliştirir ve bu, daha kalın bir yele ve kuyrukla birleşerek karda sıcak kalmasına yardımcı olur.

3. ARAP ATI

Arap atı, dünyadaki en ünlü ve popüler ırklardan biri olsa gerek. Aynı zamanda en eskilerinden biridir. Her ne kadar kökenleri belirsiz olsa da, kökeni hakkında birçok efsane var. En yaygın efsane, Hz.Muhammed'in efsanesidir. Bu, bir at sürüsünü 7 gün boyunca susuz tutabilirdi. Yedinci günden sonra atlar içmeye koştu. Muhammed daha sonra atları geri çağırdı ve beşi hariç hepsi çağrıyı görmezden geldi. Cinsin evrimleştiği bu beş attandır.

Bir çöl ırkı olan Arap, Thoroughbred ve Quarter Horse gibi diğer birçok ırkın yaratılmasına katkıda bulunan çok dayanıklı bir attır. Halihazırda var olan diğer ırklara kalite ve dayanıklılık katmak için de kullanılmıştır.

Günümüzde birçok damızlık çiftliği, ihtiyaçları için Arap atlarını seçiyor ve hepsi farklı olsalar bile, yine de kolayca tanınabiliyorlar.


Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



Comments


bottom of page