top of page

İĞDİŞ EDİLMİŞ AT NEDİR?

İğdiş edilmiş bir at hadım edilmiş bir attır . Bu tabir erkek eşek ve katırlar için de kullanılır. Bir at üreme amacıyla kullanılmadığı sürece hadım edilmelidir. Gelding, atları daha dengeli ve kullanımı daha kolay hale getirebilir. Hayatının ilerleyen dönemlerinde iğdiş edilmiş bir aygır, daha agresif, aygır benzeri bir davranış sergileyebilir.

ATIN HADIM EDİLMESİ İÇİN İDEAL YAŞ NEDİR?

Bir tay , testisler skrotuma iner inmez, bir yaşından önce iğdiş edilebilir . Birçok at sahibi, ne kadar çabuk iğdiş edilirse o kadar iyi olduğunu düşünür, bu nedenle tay aygır benzeri davranışlar geliştirmez. Testisler testosteron üretir. Aygırın fiziksel özelliklerini yöneten bu hormondur. Tepeli bir boyun çizgisi ve bazen agresif davranış, bir aygırın karakteristiğidir. Bazen baskındır, bu da diğer aygırlar veya iğdiş edilmiş hayvanlar ve atı tutan herkes için tehlike oluşturabilir. Kısraklar da genellikle iğdiş edilmiş hayvanlarla ilgilenmezler. Diğerleri, iğdiş edilmiş hayvanların daha gösterişli bir fiziksel varlığa sahip olacağını düşünerek, iğdiş edilmiş hayvanları daha sonraya bırakmayı sever.


İĞDİŞ EDİLMİŞ VE AYGIR

İğdiş edilmiş hayvanlar , kısırlaştırılmadıkları duruma göre biraz daha büyüyebilir . Bazı biniciler, kısrakların kızgınlık döngüleri sırasında karamsar olmalarından hoşlanmadıkları için iğdiş edilmeyi tercih ederler. Yeni başlayanlar için en iyi seçim nedir? iğdiş etme açık ara en güvenli ve en akıllıca seçimdir. Daha güvenli, daha sakin ve daha akıllı bir binicilik atı yapmanın yanı sıra, iğdiş istenmeyen yavrulardan kaçınmanın ve üreme amacıyla yalnızca en iyi atların tutulmasını sağlamanın etkili bir yoludur.


İĞDİŞ EDİLMİŞ AT NEDİR?
İĞDİŞ EDİLMİŞ AT NEDİR?

Bazı kültürlerde, tüm erkekler iğdiş edilmiş değildi , ancak yaşadıkları koşullar bizim modern ata binme koşullarımızdan oldukça farklıydı. Bugün bir arada tutulan veya kısraklarla gösterilen aygır gruplarını bulmak mümkündür, ancak nadirdir. Çoğu durumda, sıkı çalışma ve yetersiz beslenme, gruplar halinde tutulan ancak yaldızlı olmayan atların sakinliğini açıklar.


AT NASIL HADIM EDİLİR?

İğdiş yüzyıllardır uygulanmaktadır ve Aristoteles'in yazılı eserleri iğdişten MÖ 350 gibi erken bir tarihte bahsetmektedir.İğdiş, bir veteriner tarafından gerçekleştirilen nispeten basit bir prosedürdür. Ayakta hadım etmek için ata sakinleştirici ve lokal anestezi, yatarak hadım edilecekse genel anestezi uygulanır . Prosedür testisleri, epididimi ve spermatik kordun bir kısmını küçük bir kesikten çıkarmayı içerir.


ATIN HADIM EDİLMESİNDEN SONRA BAKIM

Kastrasyondan sonra atın bakımı tipik olarak hafif egzersizi, kesi alanını temiz tutmayı ve antibiyotik vermeyi içerir . İğdişten kaynaklanan komplikasyonlar çok nadirdir. Ameliyat kesiğin dikildiği bir klinikte gerçekleştirilirse, prosedür daha pahalı olsa da komplikasyon riski daha da azdır. İğdiş edildikten sonra, at normalde hızla iyileşir ve "aygırın" hormonları haftalar içinde geriler.


BİR AT HADIM ETMENİN MALİYETİ NEDİR?

İğdiş etme maliyeti bölgeye göre büyük ölçüde değişir, ancak herhangi bir komplikasyon olmadığı varsayıldığında prosedürün kabaca ortalaması 250 € civarındadır ve yatan atın hadım edilmesi için 400 € 'ya kadar çıkar . Antibiyotiklerin maliyeti ek olabilir. Yeni iğdiş edilmiş yeri her gün birkaç dakika elle gezdirmeniz ve herhangi bir şişlik belirtisi için insizyonu izlemeniz gerekebilir. Sinekleri uzak tutmak ve alanı temiz tutmak da önemlidir.

ATLARDA KRİPTORŞİDİZM

Ortaya çıkabilecek bir sorun, testis düşmesi olasılığıdır. Buna atlarda kriptorşidizm denir . Bu atlar bazen birçok aygır özelliğini korur ve bir aygır gibi ele alınması gerekir. Tek testislerinin olması, aygırınkine sadece kısmen benzeyeceği anlamına gelmez. Kuleler çiftleşemese de, erkeklik hormonlarının varlığı genellikle atı yeni başlayanlar için uygunsuz hale getirir.


Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



Comentarios


bottom of page