top of page

SECRETARİAT: EFSANEVİ BİR ATIN HİKAYESİ

Secretariat , adı yarış tarihinde en üstün olan efsanevi bir safkan yarış atıydı. Kestane rengi kürklü, üç beyaz çoraplı, kibirli görünüşlü aygır, 25 yıl sonra 1973'te Triple Crown'u kazanan ilk at olmakla kalmayıp, bunu seyircileri suskun bırakacak şekilde yaptı. Secretariat'ın 1973'te Belmont Stakes'te Triple Crown'un üçüncü yarışında gösterdiği ve en yakın rakibini nefes kesen 31 boy farkla yendiği performans, geniş çapta en iyi performans olarak kabul ediliyor .

Yarış pistinin adrenalini seviyorsanız, bu Yarış Atı Heykeli'ne bir göz atın .


SECRETARİAT: EFSANEVİ BİR ATIN HİKAYESİ
SECRETARİAT: EFSANEVİ BİR ATIN HİKAYESİ

BÜYÜK KIRMIZI

Vogue tarafından "Clark atlarının dişlisi" olarak adlandırılan Secretariat, sürekli olarak rekabeti kasıp kavurdu: Üç Triple Crown yarışındaki süreleri , tarihin en hızlısı olmaya devam ediyor .

Kendisine "Büyük Kırmızı" deniyordu, büyüklüğünün farkında gibi görünen ve ondan zevk alan bir attı. Sekreterliğin sahibi Penny Chenery, yazar Lawrence Scanlon'a Sekreterliğin "çocuklarımı doğurduktan sonra hayatımın en dikkat çekici olayı olduğunu" söyledi. Secretariat Dünyanın En Hızlı Atı mıydı ?


GÜÇLÜ BİR TAY

Secretariat, sahibi Chris Chenery hastalanınca neredeyse satılmak üzere olan bir Virginia ahırında doğdu . Ancak Chenery'nin kızı Penny , kardeşlerinin mali açıdan sıkıntılı olan Meadow Farm'ı satma baskısına direndi ve bunun yerine meseleyi kendi eline aldı ve onu karlı hale getirdi. 1969'da Penny Chenery , Bold Ruler'ı doğurmak için bir ahır kısrağı olan Somethingroyal'ı yetiştirmeye karar verdi ve çiftin ikinci üremesi Secretariat'ı üretti . 30 Mart 1970 günü saat 12:10'da dünyaya gelen Secretariat'ı doğuran tay ilk kez ortaya çıktı. ıslah müdürü Howard Gentry'ye tıknaz . Gentry'nin bildirdiği gibi, genç at " uzun , güçlü , çok kemikli bir taydı ". Secretariat'ın sadık seyisi haline gelen Eddie Sweat, atla ilk karşılaştığında o da etkilenmemişti. Ter, 1973'te Canadian Horseman'a şunları söyledi: "Onu ilk aldığımızda onun hakkında pek düşünmedim. Onun sadece büyük bir palyaço olduğunu düşündüm. Çok sakar ve biraz vahşiydi . , Biliyorsun. Ve kendi kendime onun olağanüstü bir at olacağını düşünmediğimi düşündüğümü hatırlıyorum."


ZOR BİR BAŞLANGIÇ

Ancak iki yaşına geldiğinde genç Secretariat bacaklarını yeniden bulmuştu ve Lucien Laurin'in rehberliğinde dünyaya ne kadar güçlü biri olduğunu göstermeye başladı. Yaklaşık 16.2 el ( 1.64 metre ) boyunda ve 190 santimetre çevresi ile 533 kilo ağırlığındaydı.

4 Temmuz 1972'de New York'un Aqueduct Yarış Pisti'ndeki ilk yarışında Big Red, startta sert bir darbe alarak yarışını bozdu . Dördüncü bitirdi , ancak kendi sahasında etkileyici bir geri dönüş yaptı ve 10. sıradan 4. sıraya geriledi . Secretariat, 11 gün sonra ikinci yarışında yine kendi sahasında hız gösterdi ve altı boy farkla kazandı . 31 Temmuz'daki üçüncü yarışında, şimdiden kalabalığın favorisiydi ve bu kez Secretariat'ın baş jokeyi olan Ron Turcotte ile kolayca kazandı . 1972 sezonunun sonunda, Big Red dokuz yarıştan yedisini kazandı ve Yılın Atı seçildi ve onuru kazanan ikinci iki yaşındaki çocuk oldu.

ÜÇ YILLIK SEKRETER

Ertesi yıl, 1973, Secretariat ve Meadow Farm'ın mirası için belirleyici bir yıl olacaktı. Penny Chenery'nin babası Chris Ocak ayında öldü ve Penny göz korkutucu bir vergi faturasıyla karşı karşıya kaldı.

Penny Chenery, ahırı devam ettirmek için Secretariat'ı sendikalaştırmayı başardı ve atın 32 hissesini 6,08 milyon dolarlık rekor bir fiyata sattı. 1973'te Aqueduct Yarış Pisti'ndeki ilk çıkışında, kış boyunca giderek güçlenen Secretariat, her kuruşuna değdiğini kanıtladı. Dört buçuk boy farkla kazanmak için ıslak koşullarda ve kalabalık bir sahada mücadele etti. Secretariat, Gotham Stakes'teki bir sonraki koşusunda zaferi ilan etmek için bir kez daha sahanın önüne geçti.

Secretariat hayal kırıklığına uğrattıysa, bu Wood Memorial Stakes'teki bir sonraki koşusuydu. Yarıştan önce, ağzının üst kısmında muhtemelen samanındaki bir çapaktan kaynaklanan bir apse keşfedilmişti. Seyirci Eddie Sweat, altı yıl sonra Thoroughbred Record'a apsenin atı çok "rahatsız ettiğini" söyleyecekti. Big Red, bu yarışı kazanan Angle Light'ın dört boy gerisinde üçüncü oldu. Kentucky Derby'ye giden yolda, kayıp, güvenli bir bahis olarak kabul edilen bir atın zırhını ezdi.

KENTUCKY DERBİSİNDE ZAFER

Wood Memorial yarışından sonra Secretariat ekibi apseyi deldi ve iyileşti. İki hafta sonra 1973 Kentucky Derby'deki yarış gününde, Secretariat yeniden hakim olmaya hazırdı ve oldu.

En son kaçmasına rağmen, Secretariat yarışı her çeyrek milde bir hızlandırdı ve hala 1:59 2/5'lik bir parkur rekoru ile bitirdi. Sonraki on yıllarda, yalnızca bir diğer at, Monarchos, Derbiyi 2 dakikadan daha kısa sürede bitirdi. İki hafta sonra Preakness'ta Secretariat yarışı kazanmak için yine arkadan geldi. Son zamanı, iki ayrı zamanlama nedeniyle tartışmalıydı, ta ki 2012'de yapılan bir adli tıp muayenesi bunun 1:53 düz olduğunu bulana kadar, bu kırılmamış bir kurs rekoru olmaya devam ediyor. Secretariat, Preakness'teki zaferiyle uluslararası bir medya yıldızı haline geldi. Big Red, Time, Newsweek ve Sports Illustrated'ın kapaklarını süsledi. Watergate skandalıyla ilgili üzücü haberlerin ve Vietnam Savaşı'na karşı protestoların manşetlere taşındığı bir dönemde, çarpıcı bir at haberi kamuoyunun dikkatini çekti. Yazar George Plimpton, Secretariat'ı "o zamanlar ülkedeki tek dürüst şey" olarak tanımladı ... Halkın sıklıkla basit, karmaşık olmayan mükemmellik metaforunu aradığı yerde, büyük kırmızı at geldi ve ben 'sağladım'.

SEKRETERLİK ÜÇLÜ TACI KAZANDI

Belmont Park'taki Triple Crown yarışının son günü olan 9 Haziran 1973'te Amerikan halkı , 25 yıldır ilk Triple Crown kazananını belirleyebilecek yarış hakkında heyecanla ilahiler söyledi. Sekreterlik ise malları teslim etmeye hazırdı.

Önceki çalışmalarının aksine, bu sefer Secretariat arkadan başlamadı. Bunun yerine, ızgaradan hızla çıktı ve iç şerit boyunca iyi bir yerleşim sağladı. Uzun süredir rakibi olan Sham , başlangıçta ona biraz rekabet verdi , ancak yarım mil işaretinde Secretariat geri çekildi. Ve hızlanmaya devam etti . Turcotte 1993'te " Arka düzlükte , başlangıç ​​çizgisinden yarım mil uzakta, Secretariat bana açıkça destek verdi," diye hatırlıyor . "Daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştım. Daha hızlı, daha hızlı, daha hızlı.düşmanlar hızla ortadan kayboldu; Onları duyamayacağım kadar arkamızdaydılar. Ne yarış! Ne hatırası."

Secretariat ve Turcott son virajı döndüklerinde yalnızdılar. Sunucu Chic Anderson seyircilere şunları söyledi: "Üç zihinli bir makine gibi hareket ediyor ..." Secretariat rekabeti ezdi - önce 10 boy, sonra 20 ve son olarak 31 boy farkla ilk Triple Crown oldu . 1948'den beri kazanan . Ünlü bir Sports Illustrated fotoğrafı, Turcotte'un yarışın son ayağında Secretariat'ın kendisiyle en yakın rakipleri arasında açtığı uzun, boş düzlüğü görmek için geriye baktığını gösteriyor. Penny Chenery, Belmont yarışında Secretariat hakkında şunları söyledi: "Neredeyse sekiz milin herkesi geçtiğinde neden koşmaya devam etti? Bana göre bu onun orijinal pistiydi ve bu yarış için hazırdı. orada ve Sham'i erkenden bir kenara bıraktı ve "Tamam, kendimi iyi hissediyorum, onlara nasıl koşabileceğimi göstereceğim" dedi.

TEK SEKRETERLİK

Secretariat'ın Triple Crown'u elde etmesinden bu yana geçen on yıllarda , Kentucky Derby , Preakness ve Belmont Stakes'teki rekor süreleri emsalsiz olmaya devam ediyor .

1974'te Sekreterlik, Ulusal Yarış Müzesi ve Onur Listesi'ne alındı ​​. 1999'da ESPN'nin Yüzyılın En Büyük 50 Sporcusu listesine giren tek insan olmayan oydu ve kendi ABD posta puluyla onurlandırılan ilk safkan oldu. Bugün Belmont Park'taki padokun dışında, bu efsanevi atın iki ayağı havada bir heykeli duruyor. Triple Crown yarışlarından önce Secretariat'ın üreme hakları Chenery tarafından 6 milyon dolara satılmıştı. Anlaşmanın bir kısmı, Thoroughbred'ın üçüncü yılından sonra yarıştan çekilmesiydi. Triple Crown zaferinin ve Belmont'ta 32.900 kişilik bir kalabalığın önünde düzenlenen "Sekretaryaya Veda" gününün ardından, kestane rengi at, Kentucky, Paris'teki Claiborne Çiftliğine uçtu. Orada, 41 hisse kazananı da dahil olmak üzere 582 yavru doğurdu. Ancak soyundan gelenlerin hiçbiri orijinaliyle karşılaştırılmadı. Claiborne yöneticisi John Sosby, 1988'de People dergisine "Yanlış bilgilendirilmiş birçok insan bunun yeniden üreyebileceğini düşündü" dedi. "Ama bu şekilde çalışmıyor. Yalnızca bir sekreterlik var".

ONUN MİRASI

İnanılmaz yolculuğu ve bu olağanüstü performansları ve zaferleri nedeniyle Secretariat her şeyi geride bıraktı.

Bu miraslar arasında onun onuruna bir yarış pistine bir heykel dikildi. Bir at yarışı onun adını taşır. Hikayesi üzerine bir film çekildi ve ona saygı duruşunda bulunmak için bir pul yapıldı.


SEKRETERLİĞİN KALBİ

Gerçekten de, büyük at Ekim 1989'da laminit olarak bilinen acılı ve tedavisi olmayan bir toynak hastalığı teşhisi konulduktan sonra yere indirildiğinde, adli tabipler inanılmaz bir şey keşfettiler.

Otopsiyi yapan veteriner Dr. Thomas Swerczek, 21 ila 22 pound ağırlığındaki bu atın kalbinin şimdiye kadar bir atta gördüğü en büyük kalp olduğunu keşfettiğini bildirdi. Swerczek 1990'da Sports Illustrated'a "Hepimiz şok olduk" dedi. "Atlar üzerinde binlerce otopsi gördüm ve yaptım ve hiç böyle bir şey görmedim." Secretariat'ın ana motoru olan bu "müthiş makine", normalden iki kat daha büyüktü.

HAYATI HAKKINDA FİLM

Secretariat'ın hayatını anlatan bir film var. Bu aynı zamanda filmin adıdır. Randall Wallace ve Disney yapım stüdyosu tarafından yönetildi ve 2010'da gösterime girdi. 117 dakikalık bu uzun metrajlı film, bu efsanevi safkanın hikayesini anlatıyor. Yukarıda gördüğümüz gibi babası hasta ve iflasın eşiğinde olduğu için ailenin ahırlarını devralan Penny Chenery'yi görüyoruz.


Comments


bottom of page