top of page

ÇAĞDAŞ SANATTA AT

At , sanatta en çok temsil edilen hayvanlardan biridir . Temsili tarih öncesi çağlara kadar uzanır. Birkaç bin yıl önce mağaralarda atların tasvirlerini gösteren resimler bulundu. Bu at uzun süredir insanlarla temas halinde. Bu nedenle sanatta en çok temsil edilen hayvan olması normaldir.

Daha sonra, genellikle ata binme ayrıcalığına sahip olan askerleri veya kralları temsil eden resimlerde bir resim şeklinde görünür . Daha sonra da ünlü ve önemli kişileri temsil eden heykeller şeklinde.

Burada 1945'ten günümüze kadar ortaya çıkan çağdaş sanattaki temsiliyle ilgileniyoruz. Bu sanatsal dalga, modern sanatı takip eder.


ÇAĞDAŞ SANATTA AT
ÇAĞDAŞ SANATTA AT

ÇAĞDAŞ METAFORLAR

Çağdaş İtalyan ressam Maurizio Cattelan (1960 doğumlu) , at imajını kendine göre yorumluyor . Çağdaş bir provokatör olarak, genellikle doldurulmuş hayvanlar kullanır . Enstalasyonu The Ballad of Trotsky , Sotheby's New York'ta 2,1 milyon dolara açık artırmaya çıkarıldı. Eser, Troçki'nin ölümünün ve daha da önemlisi ideallerinin çöküşünün yasını tutuyor. Yazarın kendi deyimiyle tavandan sarkıttığı doldurulmuş atı belirsizlik durumunu temsil ediyor, çünkü "kuvvet uygulayamadığı bir durumda enerji ifade ediyor". Güçlü bir hayvan, kelimenin tam anlamıyla iki dünya arasında tamamen çaresiz bir konumda sıkışmış durumda!bu saçma kompozisyonun, amaç ile koşulların iradesi arasındaki çelişkiyi simgelediğine inanıyor (Troçki'nin ideallerine bir selam).

Bugün, atların teması geçerliliğini koruyor: görüntüleri, zamanın hızlı ve geri alınamaz uçuşunun bir sembolizmini taşıyor. Ve en başından beri, resim, bu atların var olmadığından her zaman bahsedildiği birçok tartışmaya neden oldu. Ancak sanatçı, bu rengi eski Rus ikon ressamlarından devraldığını iddia etti: örneğin, Başmelek Mikail'in Mucizesi ikonlarında at tamamen kırmızı olarak tasvir edilmiştir.


AT HEYKELLERİ

Venedik'teki St. Mark Bazilikası'ndaki bronz Quadriga , yaygın olarak en iyi antik at heykellerinden biri olarak kabul edilir ( MÖ 3. veya 4. yüzyıl). Bu, eski bir çok figürlü heykelin hayatta kalan tek örneğidir - süvari ve aslında Yunan mükemmellik ideali. Quadriga'nın yaratılması Lysippos'un kendisine atfedilir. Zamanın en ünlü üç Yunan heykeltıraşından biri olan Yunan heykeltıraş, atları çok iyi tanıyordu - bugün Atina'da Parthenon yakınlarında görülebilen heykelleri, onun yeteneğini doğruluyor.


SOYUT SANATTA ATLAR

Soyut sanat 20. yüzyıla, dolayısıyla çağdaş sanatla aynı döneme yayıldı. Bu hareket genelliklegerçekliği tanımlamaya çalışmaktan çok biçimleri temsil eder.

Tabii ki, bu sanat türü aynı zamanda at tasvirlerini de içerir . Evinizde bir soyut sanat eserinin olması belli bir açıklığın göstergesidir. Kurulduğu odaya özgünlük verir ve gerçeklikten kopuş yaratır.


Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



Comments


bottom of page