top of page

ŞANSLI NAL: KÖKENLER

Uğur tılsımına kimse "hayır" demez. Ve hemen hemen her kültürde en yaygın şans tılsımı at nalıdır ve birçok insan bir kapının üzerine at nalı asmanın iyi şans getirdiğine inanır.


At nalının şans ve koruma getirdiğine inanılır . At nalı şansının kökeni birkaç farklı hikaye ve efsaneden gelir. Bu şanslı erdemlerin farklı kökenlerini tartışacağız.


Uğur getiren bir tılsım olarak ünü , kesinlikle at nallarının kötü bir şekilde sabitlendiği bir zamanın olduğu gerçeğinden gelir. Bazen nalın atın toynağından çıktığı oluyordu . Yoldan geçen ve onu yolda bulan köylü, onu demirciye yeniden satabilir ve böylece birkaç madeni para elde etmesine izin verebilir!


At nalı kolyeler günümüzde şans getirdiği için oldukça popülerdir.


LUCKY HORSESHOE: ORIGINS
LUCKY HORSESHOE: ORIGINS

EN YAYGIN EFSANE: İRLANDA TARİHİ


İrlanda tarihinde, Aziz Dunstan efsanesi: Dunstan, 10. yüzyıl Britanya'sında basit bir adam, bir demirciydi . Bir gece şeytan yanına gelir ve atına nal takmasını ister. Dunstan, ayakkabıyı ata takmak yerine şeytana at nalı çiviledi. Şeytan acı içinde Dunstan'a at nalını çıkarması için yalvardı; Dunstan kabul etti, ancak bir şartla. Şeytan , girişi at nalı olan tüm evlerden uzak duracağına söz vermek zorunda kaldı. Böylece Dunstan, Canterbury Başpiskoposu oldu ve azizliğe yükseltildi.




AT NALI, BÜYÜLÜ BİR KORUMA


At nalının hurafe ve "büyülü " yönü kısmen Yunanlılardan ve ayrıca Hıristiyanlıktan gelmektedir. At nalının kötülük üzerinde itici bir güce sahip olduğunu düşünüyorlardı. Üstelik hilal şeklindeydi. Hilal o zamanlar doğurganlık ve şansla eşanlamlıydı . Bu hurafe daha sonra Hıristiyanlar tarafından kabul edilerek kötü yaratıkları ve şeytanı korkutmak için kullanılmıştır.




Başka bir efsane , at nalı içindeki metalle ilgilidir . İlk Batı Avrupalılara göre demirin büyüyle bağlantılı güçleri olacaktı. Kötülüğü korkutup kaçıracaktı. O zamanlar hikayeler büyülü yaratıklar, kötü periler veya cadılar hakkındaydı. At nalı çoğunlukla demirden yapıldığı için kötü perileri kovdu.


Bir efsaneye göre cadılar, at nalı onları korkuttuğu için etrafta dolaşmak için at yerine süpürge sopası kullanırlar.


7 NUMARA: NALDAKİ DELİKLER


At nalındaki "kesik" adı verilen delikler de iyi şans getirir. Nalların yedi deliği vardır. Bu delikler atın toynağında daha iyi durmasını sağlar. Yedi sayısı birçok kişi tarafından uğurlu bir sayı olarak kabul edilir. 7, özellikle kumarhanedeki slot makinelerinde görünür. Aynı anda üç 7 atmak size ikramiyeyi garanti eder!


DÜĞÜN İÇİN ŞANS TELEFONU:


Bazı insanların düğünlerine at nalı getirme geleneği vardı. Bu geleneğe göre at nalı, evlenmek üzere olan çifte uğur getirir. Aynı zamanda birçok çocuğu çifte getirmesi gereken bir hurafedir. Bir tane getiren genellikle İrlanda'daki gelindi. Yunanistan'da bu gelenek hala uygulanmaktadır.




AT NALI: BAŞARILI ŞANS GETİRMESİNİN ANLAMI NEDİR?


Bu yüzden evinizde at nalı olmasının iyi şans getirdiğini ve evi koruduğunu biliyoruz. Birini de kapısının üstüne koy. Ama onu hangi yönde konumlandırmalıyız? Efsaneye göre "sünger" dediğimiz uzuvlarımızı mutluluk düşmemesi için göğe doğru konumlandırmalıyız. Dilek tutulurken nalın kuzeye doğru yerleştirilmesi gerektiği de söylenir.


Campervan Türkiye'yi ziyaret ettiniz mi?



Comments


bottom of page