top of page

AT BITS: TAM KILAVUZ

ATIM İÇİN HANGİ TAŞ? BİR İKİLEM..


Muhtemelen bildiğiniz gibi, atın biti atın ağzındadır. Bu, hayvanı hem hızı hem de yönü açısından yönlendirmenizi sağlar. Atınızın tüm kancalarının düzgün bir şekilde oturduğundan emin olmanız son derece önemlidir . Uygun olmayan bir yular, rahatsızlığa ve yaralanmaya neden olabilir ve ayrıca atın uygun olmayan davranışlarına yol açabilir. Bir atın ağzı çok hassas bir bölgedir ve bu nedenle dikkatle kullanılmalıdır. Bu nedenle, yalnızca doğru boyutta bit kullanmak değil , aynı zamanda atınızın ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bit türünü seçmek de önemlidir.. Dışarıda o kadar çok bit seçeneği var ki, bu çok fazla kafa karışıklığına yol açıyor. At parçasının dünyasını basitleştirmeye çalışmak için buradayız ve umarız " hangi parça hangi at için " ikilemini çözmenize yardımcı olur ?



HORSE BITS: THE COMPLETE GUIDE
HORSE BITS: THE COMPLETE GUIDE

DOĞRU BOYUTU ALMAK İÇİN UÇ NASIL ÖLÇÜLÜR



Atınızın kantarmasını değiştirmeyi düşünmeden önce , tam oturan bir kantarayı tanıyabilmeniz gerekir . Her şeyden önce, ağzın köşelerine rahatça oturmalı ve halkalar atın yanağına sert bir şekilde basmamalıdır , aksi takdirde çok kısadır. Çok kısa olan biraz, cildi dudakların köşelerinde ve yanaklarda kıstırır ve ovuşturur. Bit çok uzunsa, dudakların her iki tarafında ağızlıktan fazla metal olacaktır. Daha sonra , özellikle dizginleri çekerseniz, atın ağzında bir yandan diğer yana hareket edebilir . Bit boyutu artarbir seferde çeyrek inç (0,6 cm). Atınızın şu anda uyan bir biti varsa, ancak yeni bir tane almak istiyorsanız, mevcut bitin boyutunu ölçebilirsiniz. Yüzükleri değil ağızlığı ölçtüğünüzü unutmayın . Karşılaştıracak uygun bir bitiniz yoksa , atınızın ağzını ölçmeniz gerekir . Basitçe bir ip parçası alın ve bir ucuna bir düğüm atın. İpi, bir taraftaki dudakların dış tarafında duran ip ile atınızın ağzından geçirin. Diğer tarafta, ipin dudakların dışında birleştiği yeri bir kalem veya bantla işaretleyin. Düğüm ile işaret arasındaki mesafe ihtiyacınız olan ucun boyutuna karşılık gelecektir.






KALINLIĞI SEÇİN


Başlamak için kalınlığı göz önünde bulundurmalısınız. Ağızlık ne kadar ince olursa, atınız dizginlerin basıncının etkilerini o kadar fazla hissedecektir. Daha ince ağızlıklar daha fazla temas yanıtı sağlamalıdır. Daha kalın bitler , genç atlar veya hassas ağızlı atlar için genellikle iyi bir seçenektir , çünkü ince bir bitten gelen basıncı çok güçlü bulabilirler. Küçük bir midilliye çok kalın bir gem koymak uygun olmayacağından, atın ağzının boyutunu göz önünde bulundurmalısınız .


AĞIZLIĞI SEÇİN




Düz bit - bir örnek, Shires Esnek Kauçuk Ağız Kantarmasıdır. Bu çok yumuşak bir bit - genç bir at için mükemmel. Bu, iç mekan gösterileri için kullanmak için harika bir parça. Genellikle ucuzdur.


Tek Ortak Bit - Bu çok yaygın bir ağızlıktır. Korsteel JP paslanmaz çelik menteşeli ağızlığın artikülasyonu, sürücünün ağzın bir tarafına diğer tarafına göre daha fazla basınç uygulamasına olanak tanır. Bununla birlikte, bir fındıkkıran etkisine sahip olabilir. Bit hareket ettiğinde, eklem yukarı ve aşağı hareket eder. Damak veya dil ile çarpışarak rahatsızlığa neden olabilir. Bu, dili ve damağı arasında çok az yer olan bir at için özel bir sorun olabilir.


Çift Eklemli Uçlar - Bu uçlar da yukarıdaki gibi farklı bölümlere ayrılmıştır, ancak iki yarım arasında fazladan bir parça vardır. Fransız baklası (düz olan) veya elmas (yuvarlak bir parça) gibi farklı şekiller alabilir. Fındıkkıran etkisini azalttığı için birçok at için rahattır. Ancak, tüm atlar aynı değildir ve bazıları ekstra bağ ile gelen dil baskısından hoşlanmaz.


Döner uçlar - Bazı uçlarda ağızlık üzerinde silindirler bulunur. Dönen parçalardır ve at dilini kullanarak hareket edebilir. Fikir, atı ağzına sokmaya ve gemle oynamaya teşvik etmektir. Bu, ağzında ve çenesinde rahatlamasına yardımcı olur ve umarım biraz daha iyi kabul eder.




Waterford Bit - Bir Waterford biti, zincir gibi görünen birden fazla bağlantıya ve bağlantıya sahiptir. Ağızlığın tamamı hareketlidir ve bu nedenle atı ağzındaki halkalarla oynamaya teşvik eder. Sonuç olarak, Korsteel Waterford Loose Ring Snaffledoing dizginler üzerinde genellikle daha esnektir ve bükülmelerini veya çekilmelerini önler. Waterford, atın dil ve dişleriyle kantarağa yapışmasını engellediği için, eklemler sarkıp hareket ettiğinde kantarağa yaslanamaz. Waterford'un bir at için nispeten güçlü ve sert olmasının nedeni budur - bu nedenle en iyi şekilde çok güçlü atlar için kullanılır. Bit ayrıca atı çenesini gevşetmeye ve gevşetmeye teşvik eder.


DOĞRU UÇ HALKASINI SEÇİN


Dikkat edin, daha da fazla seçenek gelecek! Size yine en yaygın yüzük tasarımlarından bazılarını tanıtmaya çalışacağız. Mevcut tüm parçalardan değil, en çok karşılaşacağınız parçalardan bahsedeceğiz. Bu küçük karşılaştırma, seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.


Chantilly bit - Halkalar, ağızlığa bağlandıkları deliğin etrafında dönebilir. Bu, atın dili ve çenesi ile hareket edebildiği için ağızlığın dizgin temasından bağımsız olmasını sağlar. Bu bit, atın geme yaslanmasını veya onu tutmasını zorlaştırır. Doğru oturması çok önemlidir çünkü halka dönerken çok küçük olursa atın derisini sıkıştıracaktır. Halkalar bir yandan diğer yana harekete fazla direnç göstermediğinden, dizgin çekiyorsanız bu biti ağızdan çekmek de mümkün olabilir.




Eğimli çene - bu, ağızda tutarlılık sağlayan sabit bir halka seçeneğidir. Bir dizgin çekerseniz, ucun ağzın bir yanından diğer yanına hareket etmesi, gevşek halkaya göre daha az olasıdır. Ağızlık, atın ağzının hareketlerini daha az takip edebilir ve daha çok dizgin temasının hareketlerine bağımlıdır. Bazı atlar bu tutarlılığı tercih ederken, diğerleri bunu daha katı ve doğal bulamayabilir. Ucuna yaslanma eğiliminde olan atlar için sabit bir halka en iyi seçenek değildir.


İğne ucu - Bu, genç bir at veya deneyimsiz bir at için iyi bir seçenek olabilir. Yanaktan çıkıntı yapan çubuklar, başın yönlendirilmesine ve dönmesine yardımcı olur. Dönerken, dizginlerin basıncı kantarmanın bir tarafına diğerinden daha fazla uygulanır. Karşı taraftaki çubuklar yanağı bastıracak ve atın başıyla dönmesini sağlayacaktır. Bu, dönüş yardımcılarına tepki vermeyi öğrenmesi gereken atlar veya dizgin baskısından kaçınmak için başlarını eğmeye çalışanlar için kullanışlıdır. Çubuklar aynı zamanda bitin ağızdan çekilmesini engeller ve bu amaç için toynaktan daha etkilidir.


Baucher biti - Bu tür bit, binicinin ata eğilmesini ve kafasını yumuşatmasını daha kolay bir şekilde emretmesine olanak tanıyan az miktarda araştırma basıncı uygular. Bununla birlikte, bu bit sabit bir konumda kaldığı için, at ile binicinin elleri arasındaki iletişimi geliştirebilir.


Mors pessoa - Farklı şaka stilleri vardır, Hollanda şakası en popüler olanlardan biridir. Tıkaç, ankete baskı yapılmasını mümkün kılan bir baskı aracıdır. Bit üzerindeki farklı halkalardan kaldıracı kolayca seçebilirsiniz. Bazı tıkaçların iki halkası vardır ve diğerlerinin üç halkası vardır. Seçtiğiniz halka ne kadar düşükse, o kadar fazla kaldıraç ve dolayısıyla daha fazla baskı elde edersiniz. Bu tip bit ile ya iki dizgin ya da yuvarlak dizgin kullanmalısınız.




3 Halka Uç - Bu uçları, sürüş sırasında biraz daha fazla kontrol arayan daha deneyimli sürücüler için kullanmanızı öneririz. 3 halkalı bit , atı baş duruşunu iyileştirmeye teşvik etmek için mükemmel bir bittir . Ankete hafif baskı ekleyerek, atı başını eğmeye teşvik eder. Kantarmanın alt halkasıyla, atı kantarada kafasını yumuşatmaya tekrar teşvik etmek için dile hafif bir baskı uygular.




3-Effect Bit - Eğim ("Wilkie" olarak da adlandırılır), atın dizginlere kolayca oturmasını , taşıyıcı kafasını indirmesini ve matkapla temas etmesini teşvik etmek için hafifçe sondalama basıncı eklemenin bir yoludur . Eğim daha fazla durdurma gücü sağlar ve bu nedenle biraz daha güçlü bir şeye ihtiyaç duyan atlar için idealdir. Bir yarışma sırasında acemi bir at için mükemmel bir bit!


Kaldırıcı bit - bu bit, güçlü, kontrol edilmesi zor ve eli ağır olan atlar için idealdir. Atın dudaklarını hafifçe başlarını kaldırmaya teşvik etmek, gem üzerindeki baskıyı ve baskıyı azaltmak için tasarlanmıştır. Bir Cheltham Gag çift dizgin gerektirir. Güçlü bir ata sahip deneyimli biniciler için bir eğitim yardımı ve cevabı. İlk dizgin seti yanak kayışına takılır ve kantarmanın içinden geçer. İkinci çift doğrudan bit'e bağlanır.


MALZEME SEÇİMİ


Birçok farklı malzemeden yapılmış bitler göreceksiniz. İşte atınız için hangisinin doğru olabileceğini seçmenize yardımcı olacak rehberimiz.


Paslanmaz Çelik - Bu, matkap uçlarının yapıldığı en yaygın malzemedir. Bu fitiller paslanmaz ve bu nedenle oldukça nötr bir tada sahiptir. Birçok at, paslanmaz çelik bir uç kullanmaktan mutluluk duyar. Ancak, her at bitleri farklı şekilde kabul eder!


Bakır/Pirinç - Atınızın tükürüğü bakırla reaksiyona girdiğinde metalin paslanmasına neden olur. Bu aslında iyi bir şey çünkü tatlı bir tat veriyor. Bazı atlar, bu bitin ağızlarında çelik bir bitten biraz daha sıcak olmasını da severler. Pirinç uçlar, güçlü ve dayanıklı bir metal üretmek için bakırla alaşımlanır.


Yumuşak Demir - Bu parçalar, atınızın tükürüğüyle temas ettiğinde paslanır. Bu, onları biraz daha fazla tükürük ve ağız üretmeye teşvik etmesi gereken tatlı bir tat yaratır. Çoğu at bu parçanın tadına bayılır. Renk değiştirmeye başlarsa merak etmeyin paslanmıştır.


Plastik/Naylon/Kauçuk - Bu hafif ancak güçlü kaplamalar normalde paslanmaz çelik kapaklarda bulunur. Ağızlarında metalin soğuk hissini sevmeyen atlar için iyidirler. Bu parçalardan bazılarının ağızda akmayı ve salya salgılamayı teşvik eden bir elma aroması vardır. Kancasını çok çiğneyen bir atınız varsa deforme olabilir ve diş izleri yüzeyi pürüzlendirebilir.


Campervan Turkey'i ziyaret ettiniz mi?



Comments


bottom of page